شناسه خبر : 14355
  پرینتخانه » آخرین اخبار, استانی تاریخ انتشار : 24 خرداد 1401 - 15:32 |

کم آبی در ایلام روبه افزایش است/ منابع آبی گرفتار غول خشکسالی و سوء مدیریت

از دیرباز کشور ایران، به عنوان اقلیمی گرم و خشک شناخته شده و مردم آن همواره در فصول مختلف سال با بحران کم آبی روبرو بوده‌اند، امسال به دنبال کمبود بارش‌ها و عدم مدیریت صحیح آب، این معضل جدی‌تر شده و دامن بسیاری از استان‌های کشور از جمله استان ایلام را گرفته است. بر اساس آمار هواشناسی میزان بارش‌های ایلام در سال جاری بیش از ۴۰ درصد نسبت سنوات گذشته کاهش داشته، که این امر موجب خشک و کم شدن موجودی بسیاری از منابع آبی در استان شده است.
کم آبی در ایلام روبه افزایش است/ منابع آبی گرفتار غول خشکسالی و سوء مدیریت

به گزارش ایلام رسانه بررسی‌های آماری نشان داده استان ایلام اولین استان کم بارش کشور در سال آبی به شمار می‌رود که این مهم نه تنها در بحث آب آشامیدنی و کشاورزی، بلکه به در خصوص صنایع وابسته به آب همچون نفت، گاز و پتروشیمی نیز مشکل ساز است و می‌تواند صدمات جبران ناپذیری به معیشت و اقتصاد استان ایلام وارد کند.

کشاورزی غیرعلمی عامل اصلی هدررفت آب

دکتر «حاجی کریمی» استاد دانشگاه ایلام ،  در گفتگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه کمبود آب یکی از بزرگترین چالش‌های قرن حاضراست، اظهار کرد: این معضل از گذشته تا کنون بر بخش شرب،کشاورزی و صنعت تاثیرات منفی بسیاری از جمله به خطر انداختن سلامت انسانها، لطمه به محصولات کشاورزی، جلوگیری از چرخه تولید و همچنین کاهش فعالیت‌های اقتصادی را به دنبال داشته است.

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام افزود: علاوه بر کمبود بارش‌ها که عامل اصلی کمبود آب به شمار می‌رود، عوامل دیگری از قبیل سومدیریت، عدم آگاهی سازی کافی، عدم وجود ضمانت اجرای قوی، کمبود نیروی متخصص و….نیز بر گسترش بحران کم آبی موثرند.

استاد هیدرولوژی دانشگاه ایلام با تاکید بر اینکه کشاورزی یکی از بخش‌هایی است که به علت عدم برخورداری از برنامه ریزی و مدیریت صحیح بیش‌ترین سهم  را در هدر رفت منابع آبی دارد ، تصریح کرد:آمایش سرزمین، برخورداری از سیستم‌های نوین آبیاری، جلوگیری از کشت محصولات آب‌بر، به کارگیری نیروهای متخصص و همچنین جلوگیری از کشاورزی سنتی، از راهکاری‌های رفع بحران کم آبی در بخش کشاورزی به شمار میرود.

راه حل چیست؟

کریمی گفت: اعمال تصمیمات و برنامه‌های علمی، احداث سد و مخازن آب برای ذخیره آب باران در پاییز و زمستان، تقسیم بندی آب‌های شهری، افزایش نظارت‌ها و تقویت ضمانت اجرا، حفاظت از کمیت و کیفت منابع آبی موجود از دیگر اقدامات لازمه برای جلوگیری از تشدید بحران آب در کشور و تبع استان ایلام به شمار میرود.

دانشیار دانشگاه ایلام با تاکید بر اینکه آب یک سرمایه برای همه مردم است، ادامه داد: علاوه بر دستگاه‌های متولی، دانشجویان و دانشگاهیان نیز با فرهنگ سازی، آموزش کشاورزان و ارائه طرح هایی در خصوص مدیریت آب میتوانند در حل این بحران کوشا باشند.

«علی پوراحمد» ، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان ایلام نیز  در گفتگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه کاهش بارندگی‌ها در پاییز و زمستان سال گذشته منابع آبی استان را تحت تاثیر قرار داده، اظهار کرد: حجم کنونی مخازن استان ایلام ۴۸ درصد است که متاسفانه نسبت به سال گذشته بیش از ۳۰ درصد کاهش داشته است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان ایلام افزود: اولویت اصلی و مهم در حال حاظر تامین آب شرب مشترکان است، اما باید مدیریت مصرف آب به گونه‌ای باشد که آب شرب مشترکان، حق آبه محیط زیست، آب کشاورزی وصنعت توامان تامین شود.

وی ادامه داد: تامین آب مورد نیاز کشاورزان اعم از زارعان، دامداران و صنعت با توجه به معیشت و نیاز جامعه تامین میشود.

پور احمد تصریح کرد: با توجه به کاهش شدید منابع آبی از مردم ‌نیز خواهش می‌شود در مصرف آب صرفه جویی کنند تا از آثار زیانبار معضل کم آبی کاسته شود.

برنامه ریزان و سیاست گذاران کشور میبایست با شناخت هر چه بیشتر مشکلات موجود تمهیدی جدی برای متوقف کردن روند این بحران بیندیشند تا با اجرای مدیریت مطلوب، دسترسی عادلانه و پایدار از منابع آب فراهم شود.

خبرنگار: مهسا نظری

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.